Reacties

Marije Oude Alink - GZ psycholoog 

"Wat is de overeenkomst tussen een neuropsychologisch onderzoek terugkoppelen en schematherapie uitleggen? Wat hebben psychologische onderzoeken en behandelingen überhaupt vaak gemeen?

Het is veel. Veel theorie met verbale tekst en uitleg. Merk je als behandelaar ook wel eens dat er een blik op wazig gaat? Denk je als je uitleg geeft of zelf uitleg krijgt wel eens: poeh, wat veel om te onthouden, hoe kan dit korter, overzichtelijker? Ben je net een mens en begrijp je sneller aan de hand van ondersteunend beeldmateriaal? Of zie je net als ik het liefst theorie in een visueel overzichtelijk totaalplaatje? Werk je nu met NPO's en of schematherapie?
Search no more.

Als psycholoog die veel neuropsychologische diagnostiek doet heb ik al tijden de wens om onderzoek visueler en overzichtelijker terug te koppelen als alternatief op de verbale of schriftelijke uitleg. Patiënten, naasten en collega's kunnen de gegeven informatie zo ook op een andere manier verwerken en overzien. Daarnaast ervaar ik in de rol van leek dezelfde behoefte bij het begrijpen, overzien en eigen maken van theorie van andere therapievormen, zoals schematherapie.

Het was dan ook een aangenaam toeval toen ik onlangs bijpraatte met Jente de Jong. We ontdekten dat we naast deze behoefte een gezamenlijke interesse hebben in het tekenen en dingen visueel maken. Waar ik met potlood schets voor persoonlijk gebruik, heeft deze absolute topper precies dat gecreëerd wat een hoop mensen en collega's kan helpen: tekeningen die de theorie van schematherapie en NPO's versterken.
Ik ben er vanaf de eerste aanblik enorm enthousiast over en breng haar creaties dan ook graag onder de aandacht van mijn collega's! Neem vooral een kijkje op haar website en houd deze in de gaten, want ik weet zeker dat er naast het huidige aanbod uit deze getalenteerde handen nog mooie uitbreidingen aan zitten te komen."


Jikkina Holtman - GZ psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog (GIOS)

"- Een beeld zegt meer dan duizend woorden-

Als ingewikkelde materie uitgelegd moet worden, slaat Jente de Jong (aka Kenschetser) aan het tekenen. De plaatjes zijn pakkend en in één oogopslag te begrijpen. Soms vertederend of juist grappig. Eindelijk heb ik hiermee een manier gevonden om schematherapie eenvoudig uit te leggen.

Dat is stap 1; en dat is al heel wat in de praktijk. 

Maar daar houdt het niet op.

Stap 2 is dat de patiënt zicht krijgt op zichzelf, onderliggende behoeftes en vat krijgt op z’n gedrag en gevoelswereld. Daar kan het al snel ingewikkeld worden. Veel taal gebruiken ligt dan op de loer.

Door de pakkende tekeningen van Kenschetser is er minder (overbodige) taal nodig. En hup, opeens zie ik patiënten direct uit hun hoofd kruipen en is er ruimte om te voelen. Dan is het ineens niet meer alleen een begrijpen met het hoofd maar mag het gevoel ook meedoen. 

Oh en dan maakt mijn hart duizend sprongetjes, omdat ik zie dat het werkt! Zo blij dat ik er voor het eerst een bijdrage op LinkedIn over wil schrijven."


Michel Lahaye - Klinisch Psycholoog, docent Psychologie, Workshops Omgaan met Angst (www.angstvrij.be)

"Ik heb een kleine twee weken geleden de schematherapiekaartjes en praatplaten ontvangen van Kenschetser en ik ben er meteen mee aan de slag gegaan!

Zowel in mijn privépraktijk als tijdens mijn lesopdracht waren de reacties lovend. De kaartjes zijn mooi afgewerkt en handig in gebruik.

Wat effectief om - ook bij volwassenen - iets visueel te maken en toch minder in dat talige register te blijven hangen. De tekeningen lijken misschien heel eenvoudig, maar dat is net de kracht ervan. De cliënt kan zo onmiddellijk een bepaalde modus herkennen of aanduiden. Ook voor mezelf is het handig werken door de duidelijke kleuren en logische opdeling. Fijn ook dat de nieuwe schema's ook zijn opgenomen!

Met studenten verspreid ik ze ten slotte over het hele leslokaal en laat ik ze in kleine groepjes uitwisselen wat ze herkennen. 

Of nog: een warme aanrader die je veel creatieve mogelijkheden zal geven!"


Veronique Erkens - Klinisch psycholoog/psychotherapeut 

"Inmiddels ben ik al heel wat jaartjes werkzaam binnen de SGGZ en heb ik ook wat kennis mogen genieten van schematherapie. Echter voelde ik me niet altijd even bekwaam om de lastige termen van de schema en modi met kinderen, jongeren en/of ouders te bespreken.

Het materiaal dat Kenschetser heeft ontwikkeld nodigt sterk uit om dit te gebruiken en op heldere en visuele manier thema's met kinderen, jongeren en ouders te bespreken. Daarbij activeren de vrolijke tekeningen mijn eigen blije kind modus en houden ze de disfunctionele oudermodi op de achtergrond.

Kortom ik werk graag met de materialen en voel geen drempel meer om de tools vanuit de schematherapie in te zetten. 

Een echte aanrader en musthave voor allen die werken vanuit de schematherapeutische gedachten!"


Rishma Khubsing - Klinisch psycholoog/psychotherapeut 

"Op het schematherapie congres 2023 heb ik kennis gemaakt met het werk van Jente van Kenschetser. Ze had een kleurrijke stand, wat direct mijn aandacht trok.

Zo is er onder andere een poster, waarop de basisbehoeften, inclusief de twee nieuwe en schema’s gekoppeld zijn. Dit is heel overzichtelijk. De posters zorgen voor meer kleur in mijn praktijk en de illustraties zorgen voor meer levendigheid van bijvoorbeeld de modi.

Het casusconceptualisatieformulier vinden mijn patiënten en ik erg prettig, omdat het meer interactief werkt. Voorheen vulde ik het formulier samen met de patiënt in op de computer, maar dit werkt veel prettiger. Het is ook mooi vormgegeven en ik heb gemerkt dat het casusconceptualisatieformulier op deze manier sneller wordt ingevuld, wat ik nu door de patient laat doen. Dat werkt erg efficiënt en prettig. We bespreken vrij complexe en vaak verdrietige onderwerpen en dit creëert meer lucht. 

Jaren terug heb modikaarten gemaakt, om de behandeling meer visueel te maken, maar toch heb ik het modi bord en magneten aangeschaft, omdat het modimodel van Jente er anders uit ziet en het de patiënten de kans geeft om de modi zelf te labelen met een naam die zij passend vinden. Dit zorgt ervoor dat de patiënten zich nog beter kunnen in de modi kunnen herkennen. 

Tot slot gebruik ik de modikaarten tijdens bijvoorbeeld de stoelentechniek. Op de achterkant staat de uitleg van de modus of basisbehoefte, erg handig.

Kortom, Jente je hebt er een fan bij! Keep up the good work!

Ik kijk uit naar jouw toekomstig werk."


Bekijk meer reacties op LinkedIn of op Google. Zelf een review schrijven? Graag! Laat je ervaringen achter op LinkedIn of Google.

 

© 2023 - 2024 Kenschetser | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel